Hoppa till innehåll

#232

september 28, 2009

#232  ABBA > Dancing Queen
ABBA är en av världens mest framgångsrika popgrupper, trots att det är mer än 20 år sedan medlemmarna gick skilda vägar. Det svenska musikundret har sålt över 400 miljoner skivor över hela världen vilket gör gruppen till Sveriges mest framgångsrika musikexport genom tiderna. Än idag säljs 2-4 miljoner skivor varje år. ABBA är inte en popgrupp, det är ett fenomen!  ABBA är det enda svenska bidraget på 300-listan. Fattas bara.

Vad man ibland glömmer bort i den ständigt rådande ABBA-hysterin är att gruppen var ganska utskällda på hemmaplan under sin storhetstid. Det var många som inte hade mycket till övers för gruppen som var hopplöst ute i Sverige under den senare delen av sjuttiotalet. De anklagades bland annat för att vara mer än lovligt kommersiella. Med lite distans kan man konstatera att gruppen var långt före sin tid på flera plan. I centrum stod fantastiska LÅTAR som många av världens bästa låtskrivare och artister skulle ge sin högra hand för. Låtarna byggde oftast på Agnetas och Fridas skickliga stämsång, som i kombination med ljudarkitekten Michael B Tretow’s hyllade och välproducerade ljudbild blev en framgångsformel som tog världen med storm. Även på det visuella planet låg gruppen i framkant, de gjorde sina första videor långt före MTV hängde upp skylten 1981.

’Dancing Queen’ är en av gruppens allra bästa låtar. En världshit som varit etta i USA, England, Holland, Spanien, Tyskland och en drös andra länder. En sanslös komposition. Från Svärje.

En annan ’Dancing Queen’ fyller 40 år just idag, den 28 september 2009. Grattis älskling!

abba  maria

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: