Hoppa till innehåll

#22

juli 26, 2011

David Bowie > Heroes
Åldras med stil finns det få manliga artister som har kunnat göra på ett så självklart sätt som David Bowie. Han har kunnat förbli stilikon från generation till generation på ett sätt som bara är ett fåtal artister förunnat. I mitten av 70-talet, inför gapande journalister, förkunnade Bowie att han hade för avsikt att flytta till Berlin.

”Jag är av samma uppfattning som Günter Grass att Berlin befinner sig i centrum av allting som händer och kommer att hända i Europa de närmaste åren.”

Uttalandet blev inte mindre kontroversiellt av att han vid det tillfället bodde i USA, där han just haft enorma framgångar med albumet Young Americans. Och därefter tog han sitt och pick och pack och flyttade till Berlin. Med sig hade han en viss Iggy Pop. Under en kreativ förlösning i Berlin, som saknar motstycke i rockhistorien, släppte David Bowie och Iggy Pop fyra klassiska album under ett och samma år: The Idiot och Lust for Life (Iggy Pop) samt Low och Heroes (Bowie), samtliga utgivna 1977. Bowie släppte senare också albumet Lodger, som tillsammans med Low och Heroes ingår i den så kallade Berlin-trilogin.

Producenten Brian Eno satte sin prägel på albumet Heroes med sitt karaktäristiska ljudlandskap, bl.a. med ödsliga gitarrpålägg av Robert Fripp. En slags andlig föregångare till både syntpop och new romantic. Den Enofierade elektroniska musiken blandat med en sångröst av Bowie, som aldrig har varit bättre, gör Heroes till ett av hans vackraste verk någonsin.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: