Hoppa till innehåll

#21

augusti 7, 2011

Eagles > Hotel California
Med albumet Hotel California utvecklade bandet sin countrysniffande folkrock till fulländad perfektionistisk pop och Eagles klev fram som en supergrupp för de stora arenorna. Titellåten, som är en av de mest omdebatterade i musikhistorien, upphör aldrig att fascinera. Det finns oändligt många tolkningar av textens betydelse och det beror nog på att texten är så vag att den kan fyllas med vad som helst, samtidigt som den innehåller tillräckligt många suspekta detaljer för att väcka nyfikenhet.  Teorierna är många, bl.a. att hotellet är ett mentalsjukhus där kvinnan i dörren är en sjuksköterska som välkomnar patienten. Andra hävdar att låten symboliserar äktenskapet och ser kvinnan som den blivande hustrun som står och väntar i kyrkan.  Textraden ”the varm smell of colitas” öppnar för att låten handlar om drogberoende (colitas är slang för marijuana). Slutligen finns det också en rad galna teorier om ett verkligt Hotel California som ska ha varit en kyrka som tagits över av djävulsdyrkare.
Eagles själva har inte varit så pigga på att förklara textens innebörd, utan de vill låta var och en skapa sin egen bild. På senare år har dock Don Henley medgett att texten är en kritik mot den överdrivna materialism och de excesser som de rika och berömda i Kalifornien vältrade sig i under 70-talet. Hotellet som man ser på albumomslaget är också The Beverly Hills Hotel.
Oavsett textens betydelse så är det en av de bästa och mest tidlösa låtar som gjorts. Den melankoliska reggaetonen, det starka bildspråket och Don Henleys fantastiska röst gör att ’Hotel California’ aldrig upphör att fascinera…

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: