Hoppa till innehåll

#15

januari 14, 2015

#15 Queen > Bohemian Rhapsody

Mama, just killed a man…

När Bohemian Rhapsody gavs ut som singel hösten 1975 var det den dyraste singeln någonsin. Inte så svårt att förstå då det är en av de mest komplexa låtarna i populärmusikens historia. Den tog tre veckor att spela in och bandmedlemmarna sjöng in sångdelarna i tio till tolv timmar per dag. I vissa delar av låten finns mer än 180 separata pålägg. När singeln släpptes omkullkastade den alla gängse normer hos radiostationerna för att den var fullständigt osannolik i sin uppbyggnad. Låten saknade refräng och den var dessutom alldeles för lång med sina dryga sex minuter.

I slutet av januari 1976 hade den legat etta på den brittiska singellistan i nio veckor och sålt över en miljon exemplar. Queen var ett band att räkna med och karriären såg ut vara spikrak. Det riktigt stora, arenasvulstiga genombrottet kom dock inte förrän den 13 juli 1985 på Live Aid-galan. 400 miljoner TV-tittare satt bänkade i 60 länder och 72 000 människor fanns på plats på Wembley Stadium. Det här var den viktigaste spelningen i bandets karriär. När andra artister och band nöjde sig med att riva av sina aktuella låtar, ville Queen något annat. Det 25 minuter långa framträdandet tog världen med storm och spelningen är av många ansedd som världshistoriens bästa liveframträdande (se klippet nedan). Freddie Mercury var en världsartist som hade allt som kunde trollbinda en publik. Karisman, närvaron, rösten och fysiken som lockade både kvinnor och män, oavsett sexuell läggning. Han nådde ut till alla.
Mercury avled tragiskt nog 1991 i lunginflammation i sviterna efter hans aids-sjukdom. Vi minns honom som en av de största rockikonerna genom tiderna.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: